Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова за траен мир между Армения

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова за траен мир между Армения
Коментари Харесай

Блинкен призова за траен мир между Армения и Азербайджан

Американският държавен секретар Антъни Блинкен прикани за дълготраен мир между Армения и Азербайджан. Той съобщи, че е поощрен от неналичието на сражения от последните няколко дни след ескалацията сред двете страни, която заплаши да провали нежния кротичък развой сред тях.

" Ние сме насърчени от обстоятелството, че боевете престанаха и че не е имало военни дейности в последните дни ", съобщи Блинкен, който одобри по негово искане и за първи път сътрудниците си от Армения Арарат Мирзоян и от Азербайджан Джейхун Байрамов.

Блинкен съобщи, че е приказвал с водачите на двете страни и разясни, че те са подготвени да се помирят. " Съществува веднъж към дълготраен мир, който ще позволи разликите ", съобщи Блинкен и пледира за дейна дипломация, която е най-хубавото решение за всички.

Срещата сред тримата дипломати се състоя в огромен хотел в Ню Йорк в коридорите на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

При идването си за срещата азербайджанският посланик съобщи, че е отворен за полемики и сподели, че всички би трябвало да работят за дълготраен мир, като в същото време разкритикува " някои арменски провокации ".

Неотдавнашните конфликти са най-интензивните от войната сред двете страни за контрола на Нагорни Карабах през 2020 година В нея тогава починаха 6500 души и най-после Ереван бе заставен да отстъпи територии на Баку. Преди това двете държани отново се бяха противопоставили през 90-те години още веднъж за Нагорни Карабах, като в този спор починаха над 30 000 души.

Според Съвета за сигурност на Армения над 200 арменски военни са били убити предходната седмица в новата ескалация на спора, напомня Франс прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР